Categories
DE PE BARICADE

Înapoi în oraș? Cunoaște-ți drepturile de chiriaș!

Începerea cursurilor în regim mixt la unele facultăți au determinat revenirea (parțială) a studenților în unele centre universitare. Cum condițiile de la cămin nu sunt un deal prea bun, așa cum era de așteptat, prețurile la chirii au explodat din nou.

În timp ce proprietarii își văd buzunarul salvat de prețurile ajunse la nivelurile dinainte de pandemie, tot mai mulți studenți experimentează diverse abuzuri din partea proprietarilor. Pe grupurile de chiriași, relatările despre evacuări de pe o zi pe alta, vizite inoportune și garanții pe care nu le mai vezi înapoi nu sunt o priveliște rară.

Ca și cum faptul în sine că trebuie să plătești pentru o nevoie esențială ca locuirea nu e de ajuns, unii proprietari profită de naivitatea și necunoașterea propriilor drepturi legale pentru a abuza de pozițiile lor de putere și a mai scoate un ban în plus.

În aceste condiții, vrem să clarificăm care vă sunt drepturile și să vă reamintim să vi le apărați. Situațiile de mai jos reprezintă cele mai comune probleme cu proprietarii pe care studenții le sesizează, de regulă, pe grupurile de profil.

Folosirea liniștită a locuinței

Chiriașul plătește pentru a se bucura nestânjenit de garsoniera sau apartamentul în care s-a mutat. Are dreptul de a folosi locuința fără tulburarea liniștii și invazia spațiului de către proprietar. Prin urmare, acesta din urmă nu are voie să mai intre în locuință fără permisiunea chiriașului. Vizitele inopinate încalcă drepturile chiriașilor.

Evacuarea

Proprietarul nu are dreptul să îți spună ție, chiriaș, că de mâine trebuie să părăsești locuința. Evacuarea nu se întâmplă peste noapte. Perioada de preaviz este, în general, 60 de zile, timp în care să te poți muta. Excepție fac contractele pe perioadă nedeterminată cu intervalul de timp pentru plata chiriei mai mic de o lună. În cazul acestora, perioada se reduce la 15 zile.

Despăgubirea pentru reparații

Proprietarul trebuie să asigure buna funcționare a imobilului pe care l-a dat în închiriere. Dacă tu, chiriaș, plătești o reparație care era în sarcina proprietarului, ai dreptul de a primi înapoi suma investită. Vei fi așadar despăgubit. În plus, dacă îl notifici pe proprietar și acesta nu ia măsurile necesare în timp util, se pot cere inclusiv dobânzi percepute de la data înștiințării.

Primirea garanției la plecare

La încetarea contractului, ai dreptul să îți iei garanția. Aceasta este păstrată de proprietar pentru posibila situație a restanțelor la întreținere sau provocarea daunelor în apartament. În caz contrar, buna folosință a apartamentului implică și recuperarea garanției la plecare, indiferent de scuzele pe care proprietarul le invoca. Acesta va încerca să nu mai restituie garanția, căutând diverse motive.

Infografic

Partajează-l cu colegii tăi și nu cedați în fața celor care abuzează de puterea lor.

Dacă tu sau colegii tăi vă confruntați cu probleme în privința locuirii, sau pur și simplu doriți să vă organizați pentru a vă revendica dreptul la locuire, contactați-ne: sindicat@tineriimilitanti.ro. Vom fi alături de voi și ne vom uni eforturile.