Definiți-vă grupul

Ești tânăr și te confrunți la școală, în facultate sau la locul de muncă cu probleme care ar putea fi rezolvate prin presiune colectivă? Simți că puterea ta de negociere, ca individ, este insuficientă pentru a-ți îmbunătăți condiția, iar cei care declară că te reprezintă fac mai multe pentru a-și menține propriile poziții de privilegiu decât pentru a te ajuta în acest demers?

Soluția constă în a construi rețele de solidaritate și suport în rândul acelora care împart aceeași condiție cu tine: colegii tăi de clasă, colegii tăi de la job, studenții din universitatea ta. O singură voce poate fi ignorată, mai multe voci însoțite de acțiune coordonată, nu.

Dorim să te ajutăm în a te sindicaliza alături de colegii tăi pentru a fi, împreună, capabili să stăm neclintiți în fața injustițiilor sistemului de învățământ și de lucru. Cei care învață și muncesc trebuie să aibă ultimul cuvânt în ceea ce-i privește, nu cei care profită de pe urma muncii lor – fie aceasta fizică, intelectuală sau academică.

Ok, cum mă sindicalizez?

Primul pas este să te alături Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți prin completarea formularului de adeziune.

Parcurge regulile de mai jos pentru a înțelege modelul de organizare pe care îl propunem, identifică câțiva colegi împreună cu care poți iniția acest demers, apoi completează formularul de mai jos și vezi care sunt pașii următori.

Organizare și structură

Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți își propune să funcționeze după un model de organizare semi-centralizată, cu micro-organizații (denumite grupuri) pe model sindical la nivelul fiecărei unități de învățământ (școală, universitate) sau de lucru (companie).

Regulament privind grupurile:

  1. Pentru ca un grup să existe, este necesar ca acesta să numere cel puțin 3 membri din cadrul aceleiași unități de învățământ sau de lucru;
  2. Membrii oricărui grup trebuie să se alăture SESM prin completarea formularului;
  3. Grupurile din cadrul SESM pot avea un nume și o identitate proprie;
  4. Grupurile se bucură de autonomie în deciziile și în adoptarea unor modele de organizare în privința chestiunilor care privesc exclusiv elevii/studenții/angajații din cadrul unității respective;
  5. Grupurile din cadrul SESM trebuie să respecte principiile și să-și asume obiectivele fundamentale ale organizației;
  6. Pentru decizii, moduri de acțiune sau poziționări publice în privințe care nu se limitează la unitățile de învățământ/lucru în cadrul cărora activează un grup, grupurile vor lua decizii la comun, în cadrul grupului central de comunicare al Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți. Deciziile în comun se iau în conformitate cu principiul centralismului democratic: o chestiune este discutată pe plan intern, fiecare membru se bucură de un drept de vot egal, urmând a se stabili o linie unitară.
  7. Grupurile au îndatorirea de a asigura un instrument de comunicare între membrii acestora (de exemplu, un chat comun), dar sunt autonome în ceea ce privește alegerea acestuia și a platformei.
  8. Cel puțin unul dintre membrii fiecărui grup are îndatorirea de a menține comunicarea și contactul cu grupul central de comunicare al Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

Pașii următori

Veți fi contactați de grupul central de organizare SESM pentru a beneficia de sprijin și a fi integrați în structura mai amplă.

Asigurați-vă că aveți un canal de comunicare intern. Din motive de securitate, recomandăm platforma Signal.

Puteți construi identitatea grupului pe unitatea de învățământ după cum doriți. Este recomandabil să creați canale de comunicare publică (e.g. Facebook, Instagram, etc.) pentru a vă face cunoscuți pentru restul colegilor voștri.

Încercați să identificați nevoile și problemele specifice elevilor/studenților din unitatea voastră de învățământ și să vă organizați în jurul acestora. Pentru ca organizarea să fie eficientă, este important ca ea să înceapă la firul ierbii.