Categories
DIN AFARĂ

Studenți arestați de Israel pentru activism în campus

Într-o noapte din decembrie 2019, Shatha Hassan a fost trezită de fratele ei, Mohammad, care voia să o anunțe că armata Israelului le asediază casa din orașul Ramallah, Bancul de Vest. Forțele israeliene au intrat cu forța în casă și au arestat-o pe Shatha, o studentă la Universitatea Birzeit de lângă Ramallah.

Peste aproximativ o lună, unul dintre frații ei, Abd Al-Majeed, a fost arestat, de asemenea, într-un nou raid asupra casei familiei. Timp de o lună, a fost ținut într-un centru de interogare din Ierusalim. După mai multe interogatorii, tribunalul militar Ofer a ordonat eliberarea fratelui, dar a ordonat detenția administrativă a Shathei. Prin procedura detenției administrative, autoritățile israeliene pot extinde perioada de arest a unei persoane care nu a fost pusă sub acuzație, după expirarea perioadei de timp care poate varia între 2 și 6 luni.

În timp ce Shatha era arestată în închisoarea Damon de lângă Haifa, armata a desfășurat un nou raid asupra casei și l-a arestat pe celălalt frate al său. Acesta era, de asemenea, un activist la Universitatea Birzeit.

Shatha a primit vestea arestării fratelui său în timp ce se afla în închisoare. S-a declarat profund îndurerată.

Ce a făcut Shatha?

Aflați în campus, Shatha și cei doi frați ai săi, precum și prietenii lor, s-au implicat în activități studențești. Aceste activități constau, pentru tânără, în a organiza evenimente în cadrul spitalelor, al orfelinatelor și al azilelor pentru bătrâni. Shatha a declarat că nu și-ar fi putut imagina că va ajunge să fie arestată pentru activități umanitare.

Tânăra a mai menționat și că părinții ei au fost, de asemenea, activiști pe vremea când erau studenți ai Universității Birzeit și că au fost arestați pentru asta, iar ea și frații ei trăiesc aceeași experiență acum, 30 de ani mai târziu.

În închisoare

Shatha s-a reîntâlnit cu fratele și cu prietenii ei în spatele zidurilor închisorii Damon. “Am fost împreună în copilărie, în curtea universității și, acum, între pereții celulei”, a declarat ea.

Când autoritățile israeliene m-au mutat într-o celulă diferită, ne întâlneam în curtea închisorii. Toți ceilalți ne numeau “familia Birzeit”.

Ne plimbam prin curte cu Khaleda Jarar, o academiciană senioară a Universității Birzeit. Ne simțeam ca niște studenți normali ce vorbeau cu profesoara lor.

Shatha

Mohammad a fost sancționat cu 14 luni de închisoare și cu o amendă de 1800 de dolari pentru activitatea sa în campusul studențesc.

Shatha și alte două dintre prietenele sale au fost eliberate mai târziu, dar alte patru studente au rămas în închisoarea Damon.

Ofensiva Israelului împotriva activismului studețesc

Universitatea Birzeit este unul dintre cele mai importante centre de activism studențesc și rezistență în fața ocupației din teritoriile palestiniene. Conform statisticilor universității, cel puțin 414 studenți au fost arestați de Israel, supuși interogărilor, proceselor și detenției administrative în ultimii 10 ani.

Studenții arestați au fost acuzați de participare în activitățile studențești ale Polului Studențesc Democrat Progresist, organizația de stânga a Universității Birzeit, sau ale Blocului Islamic. Ambele organizații sunt declarate ilegale de statul israelian.

Conform cifrelor oficiale, Israelul ține captive 35 de femei palestiniene în închisoarea Damon, dintre care 4 sunt studente.

Sursa: AA