Categories
DIN AFARĂ DIN SĂLI

Elevă poloneză exmatriculată pentru participarea la proteste. Tânăra este membră într-o organizație de stânga

Confruntată cu tinerii care îi amenință, prin organizare și opoziție, hegemonia culturală, dreapta conservatoare din Polonia reacționează agresiv și face uz de toate mijloacele de represiune care îi sunt la îndemână – de la intervenții brutale ale forțelor de ordine, la urmărirea conturilor private de pe rețelele sociale și persecuții în plan profesional și educațional.

Nici măcar copiii, pe care aceasta pretinde să-i apere în discursurile sale propagandiste, nu sunt în siguranță. Julita, o elevă minoră, de 17 ani, a fost exmatriculată de la un liceu din Białystok pentru participarea la proteste pentru drepturile femeilor și implicarea în organizația social-democrată Tinerii de Stânga, notează Baricada.

Exmatricularea a fost vizibil abuzivă, întrucât Julita nu încălcase în niciun fel vreo reglementare școlară. Atât de abuzivă, încât oficialii școlii au refuzat să ofere explicații în privința deciziei lor, sau să pună la dispoziție vreun document.

În schimb, aceștia au menționat implicarea tinerei în grupul Tinerii de Stânga ca pe un argument în favoarea exmatriculării. Situația e cu atât mai sinistră cu cât eticheta de “element indezirabil” i-a fost pusă după examinarea activității pe contul personal de Instagram, unde aceasta a distribuit conținut în legătură cu probleme de justiție socială și cu grupul în care activa.

În încercarea de a-și menține dominația culturală și a-și sabota opoziția pe toate căile posibile, conservatorii polonezi au ajuns să-i nege dreptul la educație unei minore, în condițiile în care școlarizarea este obligatorie. Miza este clară: cei care întreprind acțiuni care deranjează puterea trebuie să se teamă de repercusiuni care depășesc cadrul legal și pot viza inclusiv viața personală, profesională sau academică.

Ce se întâmplă în Polonia?

În octombrie 2020, Tribunalul Constituțional, compus din judecători numiți de partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare, a înăsprit legea care interzice avorturile, făcându-le practic ilegale în aproape orice situație – inclusiv în cazurile în care embrionul prezintă boli sau malformații grave, incompatibile cu viața.

Ca reacție, femeile din Polonia s-au organizat și au desfășurat cele mai mari proteste din istoria recentă a Poloniei, prin care s-au opus limitării propriilor drepturi reproductive, politicilor Guvernului și interferenței Bisericii Catolice în mediul politic. Acestea au fost reprimate violent de forțele polițienești, iar unele persoane au fost reținute arbitrar, fără a li se permite să apeleze la serviciile unui avocat.

Ca întotdeauna, tinerele și tinerii au fost pe baricade și au jucat un rol crucial în lupta contra unui regim opresor, în pofida riscurilor și a presiunii constante la care acesta i-a supus.