Categories
DIN STRADĂ

Bucharest Pride 2021: Solidaritate și organizare, nu asimilare și capitalism roz!

Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți s-a alăturat demersului de a forma un bloc anticapitalist și antifascist în cadrul Bucharest Pride, la apelul și inițiativa Colectivei Autonome Macaz.

Comunicat SESM

Sâmbătă, 14 august, Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți s-a alăturat demersului de a forma un bloc anticapitalist și antifascist în cadrul Bucharest Pride, la apelul și inițiativa Colectivei Autonome Macaz. Pe această cale, s-a revendicat semnificația originală a Pride-ului – aceea de protest și răzvrătire la adresa unui sistem care neagă dreptul tuturor la existență și siguranță.

Demersul este o reacție la firul ierbii în fața acțiunilor performative ale corporațiilor, a preluării și valorificării luptelor persoanelor queer de sistemul capitalist și a ascensiunii fascismului în administrații – cauzată, în mod inevitabil, de dinamicile capitaliste.

Luptele și revendicările persoanelor queer nu pot fi separate de lupta împotriva tuturor formelor de opresiune – fie pe plan economic, fie pe plan identitar – iar eliberarea acestora necesită abolirea sistemelor opresive.

Faptul că opresorii economici – corporațiile – practică o “solidaritate” performativă și fără efecte reale devine tot mai vizibil odată ce privim prin această paradigmă. Iar prezența mesajelor în acest sens la Pride-ul de ieri nu face decât să confirme această observație. Diversiunile taberei fasciste, care distrage atenția maselor de la opresiunea economică prin atacurile asupra anumitor grupuri sociale, trebuie întâmpinată cu o rezistență fermă.

Solidaritatea între cei și cele care împart aceeași condiție, acțiunea directă împotriva opresorilor și organizarea politică în vederea construcției alternativelor sunt armele noastre pentru eliberare.