Categories
DIN STRADĂ

Erori sau mai mult de atât? Ce s-a întâmplat, de fapt, la Marșul Pomanagiilor

Comunicat SESM

Protestul nostru de sâmbătă, 20 februarie, împotriva eliminării gratuității CFR pentru studenți și împotriva măsurilor de austeritate ale guvernării actuale a durat doar 30 de minute. Nu ni s-a permis să părăsim locația întâlnirii, care se situa în apropierea sediului USR de pe Șoseaua Kiseleff.

De când am ajuns am fost întâmpinați de jandarmi în număr mare – ceea ce înseamnă că aceștia luaseră, totuși, cunoștință de marșul nostru. S-a încercat întâi dispersarea subtilă a protestului prin apel repetat la măsurile de distanțare socială, apoi ni s-a comunicat că marșul nu se poate desfășura și că putem protesta dacă rămânem pe loc.

Timp de 30 de minute, cât am apucat să protestăm și să ne strângem, în timp ce eram legitimați pe rând, presa a venit la fața locului și ne-am făcut mesajul auzit.

Între timp, ni s-a comunicat că adunarea publică nu respectă condițiile necesare și că trebuie să ne dispersăm imediat pentru a evita consecințe legale. Motivul invocat a fost că notificarea noastră a fost trimisă Primăriei Sectorului 1 și nu Primăriei Municipiului București, care are competența de a emite avizul.

Poliția Locală a așteptat să treacă protestul ca să ne răspundă

Marți, pe 16 februarie, am depus declarația scrisă necesară organizării protestului la Primăria Sectorului 1. Marșul ar fi trebuit să se desfășoare exclusiv pe raza Sectorului 1.

Am acționat cu bună credință și în spiritul Legii 60/1991 republicată privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, art. 6-7, anunțând în scris primarul unității administrativ-teritoriale în termen de 3 zile lucrătoare înainte de data acțiunii.

În schimb, Primăria Sectorului 1 nu ne-a răspuns în interval de 3 zile și ne-a ignorat inclusiv apelul telefonic. A așteptat să treacă data marșului, apoi Poliția Locală Sector 1 ne-a anunțat abia luni, 22 februarie, printr-un mail, că avizul nu este de competența sa! Documentul este, însă, datat 19 februarie.

În condițiile în care Primarul Sectorului 1 a ajuns în funcție cu sprijinul USR-PNL, iar traseul marșului viza sediile celor două partide, ne punem întrebarea dacă Marșul Pomanagiilor nu a deranjat anumite conduceri politice.

Indiferent de motivele din spatele ușilor închise, asemenea incidente nu ne abat de la misiunea noastră. Cu toate încercările de a ne reduce la tăcere, mesajul nostru a fost transmis. Am subliniat nevoia de solidaritate și unitate între tineri pentru apărarea propriilor interese legitime și lucrăm în continuare la construcția unei platforme democratice și accesibile tuturor.

Video