­čöą #OpBricheta

Studen╚Ťii uni╚Ťi nu pot fi opri╚Ťi!

Descarc─â imaginea de grev─â aici


├Äncepe faculta, ai bani pentru taxa de ╚Öcolarizare? ╚Üi-ai c─âutat din timp chirie ├«n ora╚Ö? ├Ä╚Ťi era dor s─â revii ├«n sala de curs, s─â schimbi o vorb─â cu colegii la cantin─â, s─â ├«n╚Ťelegi ╚Öi tu ceva la ore? Ai acceptat obedient toate restric╚Ťiile ├«n pandemie ├«n speran╚Ťa c─â, anul acesta, via╚Ťa va reveni la normal.

Noua normalitate nu este o op╚Ťiune.


├Äns─â via╚Ťa nu revine la normal. Noul normal, sechestrat ├«ntre ecranul unui monitor ╚Öi via╚Ťa digital─â din spatele s─âu, reprezint─â doar o copie abominabil─â a vechiului normal, la r├óndul s─âu, inacceptabil. De╚Öi nu mai trebuie s─â ne sf├ó╚Öiem ├«ntre noi ├«n competi╚Ťia acerb─â pentru locuri ├«n c─âmine ╚Öi joburi part-time pentru a ne permite chiriile obscene din ora╚Öele universitare, lupta pentru burse ╚Öi locuri bugetate r─âm├óne foarte relevant─â pentru mul╚Ťi dintre noi.

Boc este probabil unul din cele mai simpatice personaje din aceast─â tragedie.


Promisiunea relu─ârii cursurilor fizice a fost fluturat─â pe la nasurile studen╚Ťilor toat─â vara. Planuri au fost f─âcute, documente semnate, bani pu╚Öi deoparte ╚Öi visuri construite pe o funda╚Ťie de minciuni ╚Öi iluzii. Ceea ce mul╚Ťi dintre noi au sc─âpat din vedere, de╚Öi este vizibil pentru oricine a intrat ├«ntr-o sal─â de curs ├«n ultimii ani, este c─â universit─â╚Ťile nu mai sunt de mult timp temple ale cunoa╚Öterii ╚Öi noilor ├«nceputuri, ci reci ╚Öi egoiste afaceri ÔÇô fabrici de viitori angaja╚Ťi la call center, speciali╚Öti insipizi ai tehnocra╚Ťiei sau livratori de colete.

A╚Öa cum d-l Emil Boc a remarcat ├«n aceast─â prim─âvar─â, studen╚Ťii sunt doar un alt element important ├«n economia ora╚Öelor universitare ÔÇô doar Clujul a pierdut 33,4 milioane de euro ├«n fiecare lun─â de la ├«nceputul pandemiei.

Prezentul este deja aici. Viitorul îl construim astăzi.


S─âpt─âm├ónile trecute, adev─ârata stare de fapt a fost dezv─âluit─â studen╚Ťilor dezam─âgi╚Ťi: anul acesta, cursurile multor facult─â╚Ťi vor fi reluate tot ├«n regim online. Al patrulea val al pandemiei pare s─â fi luat din nou pe nepreg─âtite universit─â╚Ťile rom├óne╚Öti, iar noul model de business a fost p─âstrat intact.

Un an ╚Öi jum─âtate de viitori speciali╚Öti forma╚Ťi pe Zoom, Google Meet ╚Öi Microsoft Teams. Un an ╚Öi jum─âtate de visuri distruse ╚Öi planuri ratate. Cu un an ╚Öi jum─âtate prea mult de t─âcere, ├«n condi╚Ťiile ├«n care faculta la un click distan╚Ť─â nu vine dec├ót cu promisiunea zilei de munc─â de 12 ore la corpora╚Ťie, tot la un click distan╚Ť─â.

Nu mai vrem precaritate. Vrem pu╚Ťin─â echitate.


Acest confort relativ vine cu un pre╚Ť pe care doar noi putem s─â decidem s─â-l pl─âtim sau nu. ├Än ciuda calit─â╚Ťii sc─âzute a educa╚Ťiei universitare curente, ├«n compara╚Ťie cu vechiul mod de lucru, costurile acesteia reprezint─â ├«n continuare o important─â surs─â de stres pentru studen╚Ťi.

Corvoada financiar─â a taxelor universitare, a camerelor web, a microfoanelor ╚Öi a altor device-uri necesare comunic─ârii cu claritate decent─â ├«n timpul cursurilor ╚Öi al examenelor, precum ╚Öi a salariilor pierdute datorit─â timpului investit ├«n educa╚Ťie (esen╚Ťiale pentru traiul de zi cu zi a multor dintre noi) reprezint─â un pre╚Ť din ce ├«n ce mai nerezonabil pentru produsul oferit de universit─â╚Ťi ÔÇô doi ani de cursuri online, ├«n timpul c─ârora din ce ├«n ce mai multe col╚Ťuri sunt t─âiate (precum gratuitatea transportului studen╚Ťilor) pentru a ├«ngro╚Öa salariile ╚Öi beneficiile de care dispun administratorii benevoli ai afacerii ├«nv─â╚Ť─âm├óntului rom├ónesc ╚Öi prietenii lor.

O singur─â flac─âr─â poate fi stins─â cu u╚Öurin╚Ť─â. O sut─â de fl─âc─âri opun rezisten╚Ť─â.

Nu vom accepta ca accesul la educa╚Ťie s─â fie restr├óns sub pretextul combaterii pandemiei, mai ales ├«n contextul ├«n care evenimentele comerciale ╚Öi activitatea economic─â ce aduce profituri ╚Öi avantaje acestor indivizi continu─â cu restric╚Ťii minime.

O singur─â flac─âr─â reprezint─â o eroare ├«n sistem. O mie de fl─âc─âri reprezint─â un gest revolu╚Ťionar.


SESM cheam─â la grev─â virtual─â ╚Öi cere sc─âderea taxelor universitare, m─ârirea num─ârului ╚Öi cuantumului burselor, precum ╚Öi subven╚Ťionarea echipamentului electronic necesar studen╚Ťilor pentru cursurile online ├«n condi╚Ťiile continu─ârii desf─â╚Öur─ârii cursurilor f─âr─â prezen╚Ť─â fizic─â.

Solidaritate,

Colectivul SESM

Cum m─â al─âtur grevei virtuale?

Pasul 1

Descarc─â imaginea de grev─â.

1. 2. 3. Fără șefi și fără zei.

Pasul 2

Încarcă imaginea de grevă ca poză de profil pe platforma online pe care o folosești la cursuri.

4. 5. 6. 7. F─âr─â taxe p├ón’ la pa╚Öte.

Pasul 3

├Änchide-╚Ťi camera ├«n timpul cursurilor ╚Öi f─â-╚Ťi cunoscut─â nemul╚Ťumirea.

8. 9. 10. F─âr─â burse nu mai merge.

Profu’ meu nu este un aliat. Cum ac╚Ťionez?

├Än cazul ├«n care greva virtual─â este ├«nt├ómpinat─â cu amenin╚Ť─âri sau opozi╚Ťie din partea profesorilor t─âi, po╚Ťi s─â-╚Ťi ar─â╚Ťi solidaritatea cu camera pornit─â. Folose╚Öte imaginea de grev─â alternativ─â ca fundal virtual pe platforma online folosit─â.

Pasul 1

Descarc─â imaginea de grev─â alternativ─â.

Pasul 2

Încarcă imaginea de grevă alternativă ca fundal virtual pe platforma online pe care o folosești la cursuri.

Pasul 3

Arat─â-╚Ťi solidaritatea cu participan╚Ťii la grev─â.

Vocea noastr─â, de╚Öi puternic─â atunci c├ónd suntem ├«mpreun─â, nu poate schimba situa╚Ťia curent─â.

Cu to╚Ťii ╚Ötim c─â, pentru persoanele ├«n putere s─â schimbe lucrurile pe cale institu╚Ťional─â, schimbarea nu poate fi dec├ót dureroas─â. Nu putem spera la compromisuri morale, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«n rela╚Ťia dintre noi ╚Öi ei nu exist─â respect mutual; nu putem spera la compromisuri decente, ├«n condi╚Ťiile ├«n care existen╚Ťa pozi╚Ťiilor lor de putere este amenin╚Ťat─â de orice astfel de demers. Destui profesori diziden╚Ťi ╚Öi studen╚Ťi martiri. Destul─â corup╚Ťie, nepotisme ╚Öi cenzur─â. Destule abuzuri. Este timpul pentru ac╚Ťiune.