Categories
DE PE BARICADE DIN STRADĂ

Proteste anti-război sau consimțământ tacit la escaladare?

Comunicat SESM

Joi, 3 martie 2020, ne-am alăturat laolaltă cu alți tineri și alte tinere împreună cu care ne organizăm unei manifestații publice împotriva războiului din Ucraina anunțată (și posibil organizată) de fostul deputat Remus Cernea – un marginal al establishmentului politic pe care îl apără. Am fost acolo pentru că considerăm că manifestațiile sunt o parte importantă în construcția unei mișcări de masă anti-război de care avem nevoie urgent.

Am fost prezente cu mesaje precum Gazul rusesc finanțează crima, Nici cu Putin, nici cu NATO, Ucraina independentă, Hrană, nu bombe. Am dorit nu numai să ne poziționăm ferm împotriva războiului, ci să subliniem că imperialismul (rusesc și occidental deopotrivă) este antagonic păcii, precum și că industria combustibililor fosili de care depinde capitalismul occidental îi permite lui Putin să-și finanțeze operațiunile militare criminale.

Cum am fost întâmpinate?

La câteva minute după ce am ajuns în piață și ne-am poziționat la protest, participanți cu mesaje pro-NATO ni s-au adresat cu agresivitate și ne-au cerut să fim partinici, susținând că nu există altă cale: ori suntem pro-NATO, ori suntem pro-Rusia. Am fost acuzate de partizanat cu Rusia și cu partidul AUR.

După ce am fost fotografiate, Remus Cernea s-a adresat poliției și a solicitat să fim scoase din piață sub pretextul că am fi pus la cale o manifestație paralelă și nu pot fi organizate două proteste simultan. Asta după ce a trimis invitații private de participare la eveniment unora dintre persoanele implicate!

Fiindu-ne clar că nu ne este permisă o critică a imperialismului și a capitalismului fosil care stau la originea problemei la acest eveniment, ne-am retras.

Am atras totuși și reacții de solidaritate: una dintre persoanele care ne-a fotografiat, precum și alți participanți, ne-au transmis că rezonează cu mesajele noastre anti-război.

Ce va fi mai departe?

Ne bucură să vedem orice fel de mobilizare în fața războiului. Doar o mișcare de masă, cu tot ce implică aceasta – manifestații stradale masive, proteste, greve în sectoarele conexate cu războiul (în special în Rusia) vor putea garanta pacea. Felicităm pe cei care iau parte la aceste manifestații, indiferent de cine sunt organizate.

Cu toate acestea, ni se pare îngrijorător modul în care societatea civilă este exploatată pentru manufacturarea consimțământului la posibile răspunsuri care pot determina escaladarea conflictului.

Asistăm în aceste zile la acțiuni cu adevărat criminale din partea imperialismului rus, care calcă în picioare un stat suveran. Acesta trebuie condamnat și combătut activ, inclusiv de clasa muncitoare din Rusia – care ia inițiativă și organizează manifestații masive, în ciuda represiunii regimului Putin.

În același timp, nu trebuie să uităm de contribuția imperialismului occidental la acest conflict. Așa cum mai multe voci critice au avertizat, se cunoștea faptul că expansiunea NATO spre Est poate produce o reacție a Rusiei care să genereze război – totuși, aceste voci au fost reduse la tăcere de narativa mainstream. La fel ca Putin acum, liderii politici ai SUA au comis multiple acte de agresiune militară împotriva unor state suverane (Irak, Iugoslavia, Libia, Afganistan) și au mobilizat forțe militare prin intermediul NATO ca să ia parte la acestea.

Dependența sistemului capitalist occidental de combustibilii fosili, în special gaz metan și petrol, îi permite lui Putin să șantajeze alte state și să își finanțeze regimul, armata și forțele de represiune din exportul de gaz și petrol. A ignora acest fapt înseamnă a ignora înseși mecanismele care fac războiul posibil.

Ce-i de făcut?

Avem nevoie de o mișcare anti-război cu adevărat pentru oameni, nepartizană și care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Dincolo de alegerea aparent limitativă între două tabere criminale, îndrăznim să ne imaginăm o lume mai bună.

Și nu ne vom lăsa reduși/e la tăcere.

Vom organiza o nouă manifestație duminică, în Piața Universității. Fiți prezenți/e acolo ca să cerem împreună pace.

  • Afară cu trupele rusești din Ucraina!
  • Stop expansiunii NATO spre Est!
  • Construiți o mișcare de masă anti-război!
  • Dependența de combustibili fosili finanțează crima!
Categories
DE PE BARICADE

Înapoi în oraș? Cunoaște-ți drepturile de chiriaș!

Începerea cursurilor în regim mixt la unele facultăți au determinat revenirea (parțială) a studenților în unele centre universitare. Cum condițiile de la cămin nu sunt un deal prea bun, așa cum era de așteptat, prețurile la chirii au explodat din nou.

În timp ce proprietarii își văd buzunarul salvat de prețurile ajunse la nivelurile dinainte de pandemie, tot mai mulți studenți experimentează diverse abuzuri din partea proprietarilor. Pe grupurile de chiriași, relatările despre evacuări de pe o zi pe alta, vizite inoportune și garanții pe care nu le mai vezi înapoi nu sunt o priveliște rară.

Categories
DIN SĂLI

Cum a ajuns Consiliul Național al Elevilor să se laude cu îngreunarea accesului la burse

Update 6 ianuarie 2021: Criteriile de acordare a burselor au fost modificate printr-un Ordin al ministrului. Peste 730 000 de elevi din România au rămas fără burse drept consecință. Ordinul nu a fost pus în dezbatere publică și a fost publicat peste noapte în Monitorul Oficial. Asociații de elevi din întreaga țară au ieșit la proteste, iar Ministrul Educației a atacat protestatarii într-o declarație către presă și a exploatat discursiv nevoia de burse sociale pentru a-și justifica decizia. Consiliul Național al Elevilor nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase și face opoziție de fațadă, deși membrii CNE au o implicare directă în povestea de față, după cum dovedesc documentele din articol.

Demisia, Cîmpeanu! Rușine, CNE!

Săptămâna asta, Ministrul Educației a anunțat modificări în ceea ce privește criteriile de acordare a burselor, precum și cuantumul acestora. Cuantumul minim al burselor sociale, de merit, de studiu și de performanță va crește. Din declarațiile curente, reiese că suma alocată burselor din bugetul de stat se va dubla din anul 2022.

Totodată, bursele de merit devin mai greu accesibile. Pe lângă o condiționare suplimentară, care impune ca elevii beneficiari să nu aibă mai mult de 10 absențe nemotivate, plafonul de acordare a burselor a crescut de la o medie de 8.50 la o medie de 9.50.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan, nu a întârziat să anunțe “victoria”. În același timp, alte grupuri și organizații de elevi s-au pronunțat rapid împotriva măsurii.

Categories
DIN SĂLI DIN STRADĂ

Ce vrem de la sistemul educațional românesc? Un program conceput de elevi, pentru elevi

Anul acesta, inechitățile sistemului educațional au determinat elevii să petreacă prima zi de școală în stradă, în fața sediului Guvernului. Sub egida unor asociații construite la firul ierbii, elevi din întreaga țară și-au anunțat participarea la un protest pentru un învățământ mai bun.

“Ți-ar plăcea ca școala ta să arate ca în filme? Să nu mai fie bănci rupte? Ca toți elevii să beneficieze de o masă caldă? Profesorii să vină cu zâmbetul pe buze la ore, fără a fi chinuiți de salarii mici? Să primească toți elevii burse? Să ai transportul gratuit? Să scadă rata abandonului școlar și a analfabetismului funcțional? Să mergi cu plăcere la școală? Poate sună ca un vis, dar acesta poate deveni realitate, dacă sunt luate toate măsurile necesare”, scriu organizatorii în chemarea virtuală la protest.

Categories
DIN STRADĂ

Bucharest Pride 2021: Solidaritate și organizare, nu asimilare și capitalism roz!

Comunicat SESM

Sâmbătă, 14 august, Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți s-a alăturat demersului de a forma un bloc anticapitalist și antifascist în cadrul Bucharest Pride, la apelul și inițiativa Colectivei Autonome Macaz. Pe această cale, s-a revendicat semnificația originală a Pride-ului – aceea de protest și răzvrătire la adresa unui sistem care neagă dreptul tuturor la existență și siguranță.

Categories
DIN SĂLI DIN STRADĂ

Solidaritate cu protestele elevilor din Constanța!

Comunicat SESM

Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți se solidarizează cu protestul organizat astăzi, 28 iulie, de elevii constănțeni sub egida Asociației Elevilor din Constanța pentru gratuitatea transportului.

Categories
DIN CODRU SUB LUPĂ

Dezvoltare contra existență | Simbolul gol al sustenabilității ecologice

Sustenabilitatea ecologică a reprezentat istoric și reprezintă în continuare tema revendicărilor unei largi varietăți de mișcări sociale și un element important al agendelor multor organizații. Încă din 1962, când Primăvara Tăcută1 a fost publicată, cu reacții puternice din partea intereselor de business și a publicului general american, în spațiul occidental a fost contestată ideea hegemonică a acceptabilității poluării și degradării mediului ca un preț rezonabil pentru bunăstare, „o parte inevitabilă a progresului” (Hynes 1989).

Degradarea istorică a influenței de care această idee se bucura în trecut a lăsat în urmă un spațiu gol în lumea occidentală – un spațiu al soluțiilor accesibile civilizației umane în abordarea problemei ecologice; spațiu ocupat ulterior de concepții care contrastează puternic cu sustenabilitatea.

Categories
DE LA JOB DIN AFARĂ

Cum ne arată moartea unor copii exploatați în Bangladesh că un sistem putred nu poate fi reformat

O veritabilă dictatură sub conducerea primului ministru Sheikh Hasina și a unui partid care, constant, reprimă orice formă de rezistență a lucrătorilor, Bangladesh este țara în care 4.7 milioane de copii sunt exploatați pentru muncă. Majoritatea acestor copii provine din mediul rural și muncesc cu prețul educației lor. Un copil-lucrător din Bangladesh lucrează 64 de ore pe săptămână și, deși limita legală stabilită pentru intrarea în câmpul muncii este de 14 ani, mulți dintre aceștia sunt și mai tineri.

Categories
DIN AFARĂ

Studenți arestați de Israel pentru activism în campus

Într-o noapte din decembrie 2019, Shatha Hassan a fost trezită de fratele ei, Mohammad, care voia să o anunțe că armata Israelului le asediază casa din orașul Ramallah, Bancul de Vest. Forțele israeliene au intrat cu forța în casă și au arestat-o pe Shatha, o studentă la Universitatea Birzeit de lângă Ramallah.

Categories
DIN AFARĂ DIN SĂLI

Elevă poloneză exmatriculată pentru participarea la proteste. Tânăra este membră într-o organizație de stânga

Confruntată cu tinerii care îi amenință, prin organizare și opoziție, hegemonia culturală, dreapta conservatoare din Polonia reacționează agresiv și face uz de toate mijloacele de represiune care îi sunt la îndemână – de la intervenții brutale ale forțelor de ordine, la urmărirea conturilor private de pe rețelele sociale și persecuții în plan profesional și educațional.

Nici măcar copiii, pe care aceasta pretinde să-i apere în discursurile sale propagandiste, nu sunt în siguranță. Julita, o elevă minoră, de 17 ani, a fost exmatriculată de la un liceu din Białystok pentru participarea la proteste pentru drepturile femeilor și implicarea în organizația social-democrată Tinerii de Stânga, notează Baricada.

Categories
DIN STRADĂ

Erori sau mai mult de atât? Ce s-a întâmplat, de fapt, la Marșul Pomanagiilor

Comunicat SESM

Protestul nostru de sâmbătă, 20 februarie, împotriva eliminării gratuității CFR pentru studenți și împotriva măsurilor de austeritate ale guvernării actuale a durat doar 30 de minute. Nu ni s-a permis să părăsim locația întâlnirii, care se situa în apropierea sediului USR de pe Șoseaua Kiseleff.

De când am ajuns am fost întâmpinați de jandarmi în număr mare – ceea ce înseamnă că aceștia luaseră, totuși, cunoștință de marșul nostru. S-a încercat întâi dispersarea subtilă a protestului prin apel repetat la măsurile de distanțare socială, apoi ni s-a comunicat că marșul nu se poate desfășura și că putem protesta dacă rămânem pe loc.